Julen blev troligtvis dyrare än planerat och det får man så att säga äta upp nu, eller inte äta upp, kanske är bättre uttryckt. Både nyårsaftons oxfilé och julens skinka känns långt borta både matmässigt och plånboksmässigt.
Ett tips för att klara dessa skrala dagar är att försöka äta så mycket som du kan ur skafferi, frys och kyl. Vi har ofta mer än vad vi tror. Passa på och gå igenom nu. Det blir så lätt att man bara handlar och handlar och sen stoppar in och glömmer bort. Du kan säkert hitta en massa bra grejer. När jag tog en tour i min frys hittade jag till exempel ett paket hittills ignorerade kantareller som kommer att landa i en soppa i helgen.
Ett annat tips är att skippa köttet denna weekend. Vegetariskt är inte bara ekonomiskt smart utan minskar även klimatpåverkan och är hälsosamt. Nyligen kom en forskningsrapport som visade att kvinnor som äter mycket rött kött oftare är deprimerade än kvinnor med måttligare konsumtion.
Jag har alltid krossade tomater, grönsaksbuljong och röda linser hemma. För då vet jag att jag kan slänga ihop den godaste, billigaste och nyttigaste soppan någonsin: röd linssoppa. En räddare i nöden för mig många gånger. Här är receptet:
Röd linssoppa
4 portioner
1 gul lök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8-10 dl grönsaksbuljong
2 dl röda linser
1 förpackning krossade tomater 400-500 gram
Timjan och mejram
Salt
Så här gör du: Hacka lök och vitlök och fräs den i olja. Tillsätt grönsaksbuljong, linserna, som du sköljer, och krossade tomater.Låt koka 10-15 minuter under lock. Krydda med timjan, mejram och salt på slutet. Om soppan blir för tjock kan du späda med lite vatten. Om den blir för tunn kan du ha i mer linser men då måste du koka lite till.
Servera med en klick tjock naturell yoghurt, lite sambal oelek och ett gott bröd.
Röda linser - som ett konstverk
På webbtidningen www.flipper.nu finns några bra tips när det gäller att skapa nya rätter av rester. Här är direktlänken.
SvaraRaderahttp://www.flipper.nu/skapa-nya-ratter-av-rester#.UttiYftwFkg