Blommor

Blommor

lördag 4 januari 2014

Ett jättekort inlägg om vad energi är

Den här bloggen ska ju handla om energi, klimat och hållbarhet. Och då tänkte jag att det kunde passa bra att ge en bakgrund. Samtidigt vill jag ju inte tråka ut er. Det kanske är så att ni hittade till denna blogg, börjar skumläsa lite så där och så kommer det plötsligt ett inlägg som er fysiklärare hade kunnat skriva en tråkig tisdageftermiddag i 9:an liksom. Nej så vill vi inte ha det. Så det blir bara korta beskrivningar av orden energi, klimat och hållbarhet. Håll till godo eller hoppa över - vilket ni vill!

Energi - Ordet energi kommer från grekiskans ord energeia som betyder arbete eller rörelse. Den energi vi har på jorden kommer i de flesta fall ursprungligen från solen och finns lagrad i olika saker till exempel i olja. Och som ni ju vet så kan man ju av olja göra bensin som man kan tanka i en bil och vips så kan man röra sig. Ett annat exempel på finfin energi är grönsaker som växt av solens strålar som vi äter så att vår kropp får bränsle så att vi kan gå ut med soporna, diska ett gäng kladdiga kastruller eller vika en stor hög med tvätt. Energi kan inte nyskapas eller förstöras utan endast omvandlas i olika former. Detta brukar kallas energiprincipen.

Klimat - Klimat är vädret under en lång tid inom ett område, en vanlig tidsperiod är 30 år. När man pratar om klimat använder man till exempel uttryck som medeltemperatur, årsnederbörd och högsta uppmätta dygnsnederbörd. Nu för tiden är forskarna eniga om att människan påverkar jordens klimat negativt genom utsläpp som gör att det blir varmare överallt och att vi får mer extremväder
.
Hållbarhet - Ordet hållbarhet definieras som en utveckling som"tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov". När man pratar hållbarhet och hållbar utveckling så pratar man om tre dimensioner:
  • Social hållbarhet - att man bygger ett samhälle där mänskliga behov uppfylls, till exempel att alla får utbildning och någonstans att bo.
  • Ekonomisk hållbarhet - att man hushållar med mänskliga och materiella resurser, till exempel att man inte sliter ut människor i arbetslivet. 
  • Ekologisk hållbarhet - att man anpassar samhället efter vad miljön och människors hälsa tål, till exempel att man inte släpper ut farliga ämnen i naturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar