Blommor

Blommor

söndag 19 januari 2014

Musslan - inget vanligt skaldjur

Igår hade jag musselkväll här hemma med några tjejkompisar. Det blev en riktig festmåltid med två stora grytor musslor, tre sorters aioli (vi utnämnde den heta varianten till kvällens vinnare över vanlig och lime), Karins hembakade bröd, en härlig sallad med päron och valnötter som Anna N gjorde, goda ostar som Nettan och Sofia hade med sig och som avslutning en grandios marängsviss skapad av Anna B.

Godsakerna sköljdes ner med vin. Vi satt vid bordet och åt och drack och hade väldans trevligt från klockan sex på kvällen till halv två på natten.

Musslan är inget vanligt skaldjur. Den är inget skaldjur alls faktiskt. Trots sitt stora skal. Den är ett blötdjur och kan alltså njutas även av mig som är skaldjursallergiker.

Till skillnad från skaldjur är musslor väldigt klimatsmart mat. Skaldjur fiskas oftast från ett vilt bestånd i våra hav och riskerar som alla naturresurser att ta slut. Musslor odlas och kan därför inte ta slut.

Skaldjur trålas eller skrapas upp med stora båtar vilket förstör havsbottnen och ger stora utsläpp. Musslor däremot lever av olika näringsämnen i vattnet och renar på så sätt haven. De odlas på rep och annat vilket gör att det inte behövs faras fram och tillbaka över böljan den blå på samma sätt som vid trålning.

Musslorna är faktiskt som allra bäst nu under vintern/vårvintern. Sedan är det rätt så billig mat. Jag betalade 60 kronor per kilo igår och ett kilo räcker gott och väl för två personer. Plus att det är så enkelt att tillaga. Och gott. Mums. Längtar redan till nästa musselkväll.


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar