Blommor

Blommor

fredag 31 januari 2014

Försiktig med fläkten eller nakenchocken i ventilationssystemet

Har du en spis så har du troligtvis en köksfläkt. Säkert har du även någon sorts ventilation i badrummet.  Jag hoppas det i alla fall. Fläktar och ventilation gör luften fräschare och inomhusmiljön hälsosammare.

Men ett tips så här i vintertid då vi värmer upp våra hus - låt inte fläkten stå på när du inte använder spisen, låt inte ventilationen stå på dygnet runt i badrummet eller tvättstugan utan stäng av en stund efter att du har duschat, när du har torkat klart tvätten eller slevat upp kalopsen.

Fläktar och ventilation drar nämligen ut inomhusluften. Luft som vi så här års lägger mycket energi på att värma upp. Så använd fläkt och ventilation smart och med måtta under uppvärmningssäsongen. Vi vill liksom inte värma upp inne för att direkt puffa ut den goa värmen genom skorstenen igen. Nej verkligen inte.

Min fläkt över spisen styr både ventilationen i badrummet och köksfläkten. Mycket praktiskt förutom när man har klätt av sig naken i badrummet för att duscha och sen kommer på att man har glömt slagit på ventilationen ute i köket och man inte orkar klä på sig paltorna igen utan smyger ut i köket för att slå på men får kasta sig ner bakom köksbordet när grannen tittar in genom köksfönstret och vinkar glatt

.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

onsdag 29 januari 2014

Bloggfix

Jag håller på för fullt att fixa till min blogg så att den ska bli snyggare, bättre, innehållsrikare. Det går så där... RSS-flödet får jag inte till. Jag kan inte lägga in någon snygg toppbild (var gör man det - kan ni som har bloggar tipsa mig?). Jag vill skriva om mig i om-mig-rutan men samma sak där - var gör man det? Jag vill komma in på Bloglovin och det har jag gjort men hur överför jag det till min blogg? Många frågor just nu som söker svar.

Trodde ju att jag var rätt så webbvan då jag hållit på med denna kommunikationskanal sedan 1996 men det verkar som om tekniken har sprungit ifrån mig. Snyft.

Men medan jag försöker trixa till det här så bjuder jag på en intressant artikel som handlar om de tio myterna om hållbar konsumtion. Håll till godo!

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

Timern - mörkrets fiende

Det börjar ljusna på eftermiddagarna. Skönt! Dock så känner jag i alla fall att vi fortfarande är inne i den mörka årstiden och att jag behöver ljus. Jag tänder massor av myslampor och levande ljus här hemma på kvällarna.

Vi svenskar älskar våra lampor och vi har många, i genomsnitt 40 per hushåll. Cirka 20 procent av all hushållsel i ett vanligt hem går till belysning. Och som vi börjar lära oss nu i denna blogg - elen kostar pengar. Och elen har en stor miljöpåverkan.

När det kommer till belysning och energi är grundtipset att släcka lampor när vi inte behöver dem enligt principen "den billigaste kilowattimmen är den som inte används". Låt det inte stå på och lysa när du inte är hemma eller när du lämnar ett rum.

Här tror jag att många slarvar eller rättare sagt inte tänker sig för. Man har lamporna tända hemma i fönstren när man åker bort för att det ska kännas välkomnande och mysigt när man kommer hem igen så där en tre-fyra timmar senare. Men gör du samma sak med till exempel vattnet? Drar på alla vattenkranar hemma och låter dem stå och spola för att det ska vara enkelt att ta vatten när du väl behöver det? Nej tänkte väl det.

På denna belysningsutmaning (vill ha mysljus, vill spara el) finns dock en ganska enkel lösning - skaffa timers till dina lampor. Om du vet att du brukar komma hem från jobbet varje dag cirkus kvart över fem så ställer du helt enkelt in timers så att lamporna slår på klockan fem. Mycket bättre än att ha lamporna påslagna hela dagarna och du möts ändå av ett ljust och välkomnande hem.

Timers är också bra om man har barn som går hem från skolan själva och som inte vill att det ska vara becksvart när de sätter nyckeln i låset. Sätt in timers som slår på en stund innan skolan slutar.

De kan även användas i brottsförebyggande syfte. Du kan lätt få det att se ut som någon är hemma mest hela dagen trots att det inte är ett levande väsen innanför hemmets fyra väggar genom att ställa in timers som slår av och på ibland.

Sammanfattningsvis kan man säga "förbanna inte mörkret - tänd en timer istället"


Timern - mörkrets fiende

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

lördag 25 januari 2014

Allt mitt är ditt

Häromdagen hörde min goda vän och före detta arbetskamrat Anna av sig till mig. Hennes dotter hade blivit bjuden på ett kalas där man skulle vara läskigt utklädd och Anna visste att mina barn älskar att klä ut sig på halloween. Hon ville helt enkelt ha tips på hur hon skulle kunna styla sin lilla skatt för den rätta looken.

Jag kom då att tänka på halloweenklänningen med tillhörande hatt som jag köpte till dottern förra hösten och som använts EN gång, på skolans skräckfest, och sedan dess hänger i garderoben. Jag sade till Anna att jag skulle kolla med min dotter om det var okej att hon lånade ut klänningen över helgen. Och som den generösa och underbara tjej hon är (ja nu blir det lite mammaskryt här men ibland måste man bara) svarade hon: SJÄLVKLART!

Visst är det bra att man kan låna saker av varandra som man inte använder så ofta. Det sparar på miljö när alla inte behöver köpa nytt hela tiden och det sparar pengar.

Dessutom är delandets ekonomi bra för ens sociala liv. Om inte dottern lånat ut sin klänning hade ju inte Anna och hennes dotter kommit hit i onsdags för att hämta den och då hade vi suttit här hemma ensamma och häckat som vilken onsdagskväll i januari som helst. Nu fick vi istället en mysig fikastund tillsammans och kunde prata ikapp allt som hänt sedan vi senast sågs. Toppen för alla.



Den aktuella klänningen på underbara dottern.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

fredag 24 januari 2014

Tummen upp för bättre ränta till energismarta husköpare

Idag ger jag tummen upp till Ekobanken. De ger nämligen lägre ränta på bolånet till den som köper ett hus som är Svanenmärkt. För att ett hus ska få Svanenmärkningen ska det ha låg energiförbrukning och låg klimatpåverkan.

Så här säger Ekobankens vd Annika Laurén om sin rabatt till energismarta husägare: ”Vi menar att det ska löna sig att välja hållbart och med låga energi- och räntekostnader för bostaden tror vi att fler kommer att göra medvetna val. Det är brådskande att vi ställer om byggandet till att bli mer hållbart om vi ska nå såväl nationella som internationella miljö- och klimatmål”,

Rabatten ger bolånet en rörlig ränta på 2,25 procent vilket är 3 000 kronor billigare per år jämfört med de tio största bankerna i Sverige. 

Way to go Ekobanken!

Här kan du läsa mer om Ekobanken
Här kan du läsa mer om Svanenmärkningen av hus

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

onsdag 22 januari 2014

Behåll energin i januari

Hur är läget så här mitt i smällkalla januari? Surfar du fortfarande rätt nöjd på julens ledighet eller har de första oxveckorna börjat tagit ut sin rätt? 

Om energinivån känns låg har jag världens bästa grej för att få upp den. Som dessutom är gratis. Det är att göra ett besök på ditt närmsta bibliotek.

Jag älskar att gå på bibliotek. Att gå runt utan stress bland böckerna, tidningarna och filmerna, bläddra lite här och där, sätta sig och läsa ett stycke, välja ut de som verkar bäst och låna hem. 

Det som är så bra med bibliotek är att man kan låna böcker som man vanligtvis inte skulle ha köpt i en bokhandel. Osäkra kort. En författare som man är nyfiken på. Något som skulle vara för dyrt. Bara att låna hem. Gillar man inte så är det bara att lämna tillbaka. Jag köper väldigt lite böcker men lånar desto fler.

När du kommer hem kanske du bäddar ner dig i sängen för att läsa. Och här kommer energitips nummer två - dra ner rullgardinen. Ja, du kanske inte behöver dra ända ner om solen skiner så det skriker ute, fönstren är rena och du vill ha lite dagsljus men annars är det faktiskt bra att ha rullgardinerna nere så mycket som möjligt när det är så här kallt ute för då håller du värmen kvar inne i rummet.

Jag drar inte upp mina rullgardiner helt på dagarna nu och jag drar ner dem några timmar innan läggdags.



Dessa blev jag nyfiken på sist jag var på biblioteken och lånade hem.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu


söndag 19 januari 2014

Musslan - inget vanligt skaldjur

Igår hade jag musselkväll här hemma med några tjejkompisar. Det blev en riktig festmåltid med två stora grytor musslor, tre sorters aioli (vi utnämnde den heta varianten till kvällens vinnare över vanlig och lime), Karins hembakade bröd, en härlig sallad med päron och valnötter som Anna N gjorde, goda ostar som Nettan och Sofia hade med sig och som avslutning en grandios marängsviss skapad av Anna B.

Godsakerna sköljdes ner med vin. Vi satt vid bordet och åt och drack och hade väldans trevligt från klockan sex på kvällen till halv två på natten.

Musslan är inget vanligt skaldjur. Den är inget skaldjur alls faktiskt. Trots sitt stora skal. Den är ett blötdjur och kan alltså njutas även av mig som är skaldjursallergiker.

Till skillnad från skaldjur är musslor väldigt klimatsmart mat. Skaldjur fiskas oftast från ett vilt bestånd i våra hav och riskerar som alla naturresurser att ta slut. Musslor odlas och kan därför inte ta slut.

Skaldjur trålas eller skrapas upp med stora båtar vilket förstör havsbottnen och ger stora utsläpp. Musslor däremot lever av olika näringsämnen i vattnet och renar på så sätt haven. De odlas på rep och annat vilket gör att det inte behövs faras fram och tillbaka över böljan den blå på samma sätt som vid trålning.

Musslorna är faktiskt som allra bäst nu under vintern/vårvintern. Sedan är det rätt så billig mat. Jag betalade 60 kronor per kilo igår och ett kilo räcker gott och väl för två personer. Plus att det är så enkelt att tillaga. Och gott. Mums. Längtar redan till nästa musselkväll.


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

fredag 17 januari 2014

Flipper + jag = SANT

Tjoho, goda nyheter. Jag har hittat min partner i webbvärlden. Det kändes helrätt från början. Det sade bara klick kan man säga och fler klick hoppas vi att det blir hehe.

Nu ska jag förklara mig. Den här bloggen finns från och med idag på webbtidningen Flipper som handlar om välbefinnande i vardagslivet och jag kommer skriva om energi och hållbarhet.

Till Flipper

Hjärtligt välkomna alla Flipper-läsare!



Så här ser jag ut på Flipper. Och i verkligheten också för den delen. 
I alla fall en kall snöig dag i januari.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

Trevlig (årets fattigaste) helg!

Vi skriver fredag 19 januari, går hem från jobbet och in i årets fattigaste helg, helgen före lön i januari.

Julen blev troligtvis dyrare än planerat och det får man så att säga äta upp nu, eller inte äta upp, kanske är bättre uttryckt. Både nyårsaftons oxfilé och julens skinka känns långt borta både matmässigt och plånboksmässigt.

Ett tips för att klara dessa skrala dagar är att försöka äta så mycket som du kan ur skafferi, frys och kyl. Vi har ofta mer än vad vi tror. Passa på och gå igenom nu. Det blir så lätt att man bara handlar och handlar och sen stoppar in och glömmer bort. Du kan säkert hitta en massa bra grejer. När jag tog en tour i min frys hittade jag till exempel ett paket hittills ignorerade kantareller som kommer att landa i en soppa i helgen.

Ett annat tips är att skippa köttet denna weekend. Vegetariskt är inte bara ekonomiskt smart utan minskar även klimatpåverkan och är hälsosamt. Nyligen kom en forskningsrapport som visade att kvinnor som äter mycket rött kött oftare är deprimerade än kvinnor med måttligare konsumtion.

Jag har alltid krossade tomater, grönsaksbuljong och röda linser hemma. För då vet jag att jag kan slänga ihop den godaste, billigaste och nyttigaste soppan någonsin: röd linssoppa. En räddare i nöden för mig många gånger. Här är receptet:

Röd linssoppa
4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

8-10 dl grönsaksbuljong

2 dl röda linser
1 förpackning krossade tomater 400-500 gram
Timjan och mejram
Salt

Så här gör du: Hacka lök och vitlök och fräs den i olja. Tillsätt grönsaksbuljong, linserna, som du sköljer, och krossade tomater.Låt koka 10-15 minuter under lock. Krydda med timjan, mejram och salt på slutet. Om soppan blir för tjock kan du späda med lite vatten. Om den blir för tunn kan du ha i mer linser men då måste du koka lite till.


Servera med en klick tjock naturell yoghurt, lite sambal oelek och ett gott bröd.

Röda linser - som ett konstverk

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu


torsdag 16 januari 2014

Snö, plogning, vintercykling och jämställdhet

Du har säkert gått omkring och funderat på hur detta med snö, plogning, vintercykling och jämställdhet hör ihop. Ja för det gör väl alla, eller hur, hehe? Nej då men kolla denna korta film från SKL om hur dessa saker faktiskt har ett samband. Väldigt intressant och kul kring hur man lätt hamnar i gamla ohållbara hjulspår och hur man tänker nytt.

Filmen

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

onsdag 15 januari 2014

Vintercyklist - javisst!

Cyklar du på vintern? Det gör jag. Med rätt utrustning och gott om tid går så tycker jag att det är smidigare att cykla än att åka bil på vintern om man inte ska transportera sig längre än en mil. Jag har min bil utomhus utan motorvärmare så jag måste först skotta fram kärran, försöka få den snö- och isfri både på utsidan och på insidan, tomgångsköra en stund för att få bort imman och sen halka iväg. Ofta är det svårt att få parkering också. Nej då är det både smidigare, billigare och hälsosammare att ta cykeln. 

Men du behöver som sagt lite bra grejer. Detta har jag:
  • Dubbdäck på framhjulet. Varje höst och vår går jag till min cykelhandlare för byte av däck. Det som är så bra med att ha en egen cykelhandlare är att de förvarar det däck som jag inte använder åt mig. Innan jag skaffade dubbdäck brukade jag vurpa några gånger per vinter men sedan jag gjorde denna kloka investering på cirka 400 kronor som ett dubbdäck innebär har jag sluppit detta. Jag brukar också passa på att låta dem gå igenom och serva cykeln åt mig: ställa in växlar, smörja och sånt. Biken brukar kännas som ny efteråt.
  • Hjälm. Jag ska vara ärlig. På sommaren och våren slarvar jag med hjälm rätt så ofta (mamma blir inte glad när hon läser detta) om jag inte är ute och motionscyklar för då har jag alltid hjälmen på. Men om jag ska fincykla upp på stan så är jag inte alltid så hjälmsugen. Det är ju så härligt när håret fladdrar i den ljumma sommarvinden. På vintern är hjälmen dock ett absolut måste för mig.
  • Reflexväst. Alla som kör bil vet hur jäkla dåligt cyklister syns på vintermörka gator även fast man som cyklist tror att man syns jäääätttebra bara för att man ser sig själv liksom (ett väldigt konstigt fenomen som man skulle behöva fördjupa sig mer i egentligen men det får bli någon annan gång).
  • Bra överdragsbrallor som tål vind och vatten. Gärna med blixtlås i nederkant så man kan dra på och av sig dem även när man har skor på.
  • Tunnare mössa, pannband eller en cool bandana att ha under hjälmen. Tjocka mössor göre sig inte besvär under hjälmen.



Men att man är snygg när man vintercyklar - det har jag aldrig sagt ;-) 


måndag 13 januari 2014

Mycket mys

På vintern ska det vara mycket mys. Och det lirar faktiskt bra med våra ambitioner att försöka minska våra värmekostnader. Så här gör du: Ladda upp med varma goa, filtar, ett par rejäla tofflor och en härlig fleecetröja. När du har alla dina gosiga mysprylar sänker du värmen någon grad. I rum som du inte använder kan du sänka lite mer. Känn efter hur det känns. Kanske kan du sänka någon grad till. Vi mår bäst när vi har 21 grader inomhus. Denna metod ger dig mys och sparar pengar samtidigt. Bra där!

Sen är det så att det inte bara beror på hur varmt du har inne som avgör hur behagligt det känns. Drag från fönster och dörrar spelar också stor roll. Därför är ett stalltips att täta fönster och dörrar. Ett problem just nu är att det skulle du ha gjort senast i höstas, innan det blev kallt. Nu är det inte så skoj att göra det. Men det som du kan göra är att ta en runda i ditt hus eller lägenhet och känna var det drar. Känn med handen och skriv sedan upp var du behöver göra en insts. Och nej du kommer inte att komma ihåg i vår var det behövs nya tätningslistor även fast du tror det nu. Så skriv upp. Och för övrigt - mys on.

Eller så kan man ta alla ungar man har och ha i knät i soffan på fredagsmyset.
Varmt och gott för både kropp och själ. 



söndag 12 januari 2014

Äntligen snö och kyla!

Vad härligt att vintern äntligen har kommit. Det här har vi väntat på hela december i vår familj. På eftermiddagen blev det en premiärtur i pulkabacken alldeles intill. Sen var det skönt att komma in i den sköna värmen. Vi brassade på varm choklad och länsade frysen och skafferiet på julens sista fikabröd. Nu finns det inte så mycket som en pepparkakskant kvar i detta hus.

Snö och kyla innebär ju också att uppvärmningssäsongen drar igång ordentligt och det går åt mer värme. De senaste årets snörika och kalla vintrar har varit tuffa för många husägare som betalar för sin värme direkt ur egen plånbok (obs att även hyresgäster betalar sin värme fast det gör man på hyran, vi som bor i bostadsrätt gör det på vår avgift, there are no free lunches som man säger).

Jag talade med en kvinna som arbetar med socialbidrag i en kommun och hon berättade att de ser en helt ny typ av bidragssökande när kylan slår till. Det är vanliga familjer som har köpt hus som de kanske precis klarar av att betala och när värmekostnaderna plötsligt stiger så är det droppen som får bägaren att rinna över, de fixar inte sina kostnader och måste söka om socialbidrag.

Jag tror många människor lätt förtränger detta med att värme, varmvatten och el faktiskt kostar. Gör inte det! Njut av snö och kyla men håll koll på dina kostnader. Häng med på bloggen så får du tips om hur du gör och förebygger skenande energiräkningar.

Se upp i backen!




onsdag 8 januari 2014

Januaritider = spartider

Det är januari och det är troligtvis inte bara min plånbok som gapar tom efter jul- och nyårsfirandet. Jag läste i en tidning att vi lägger i genomsnitt 5 000 kronor extra på prylar, mat och dryck under december jämfört med en vanlig månad. Det märks så klart nu när vi börjar närma oss mitten av januari och det är en så där två veckor kvar till ny lön. Tidningarna svämmar just nu över av spar- och budgettips och energitilltusen-bloggen vill ju inte vara sämre.

EXTRA! EXTRA! DE TRE BÄSTA SPARTIPSEN FÖR DIG OCH DIN FAMILJ - SÅ SPARAR DU TUSENLAPPAR PÅ EL OCH VÄRME!

1. Sänk en grad
. För varje grad som du kan sänka värmen hemma sparar du 5 procent av uppvärmningskostnaden. Ett vanligt hus på 150 kvadratmeter drar cirka 15 000 kWh per år för uppvärmning. För varje kilowattimme kan vi säga att vi betalar 1 kr/kWh. Alltså kostar uppvärmningen 15 000 kronor per år. Om du sänker från 23 grader till 22 grader sitter du alltså helt plötsligt med 750 kronor på fickan bara så där, kan du sänka till 21 grader, pang, 750 kronor till. Och du vet väl att vi mår bäst inomhus om vi har 21 grader varmt.

2. Satsa på dina tio mest använda lampor
Byt till lågenergilampa eller ännu bättre LED-lampa i dina tio mest använda lampor och spara 700-1 000 kronor per år i lägre elförbrukning. Ja det är sant. Det låter helt galet för man tänker "vadå tio mest använda, jag har ju bara typ tio lampor totalt hemma?" men det har du inte. Räkna får du se! Enligt Energimyndigheten har vi i genomsnitt 42 lampor i ett vanligt hushåll. Vi svenskar gillar myspys med all rätt. Om du ska köpa LED-lampor har du en viss investeringskostnad här i och med att de är dyrare så byt allt eftersom dina gamla glödlampor faller ifrån. 

3. Låt dina apparater koppla av
Stäng av alla apparater som du inte använder just nu och dra ur sladden. Ja, det gäller även mobiltelefonladdare och andra adapters. De ska bara sitta i när de används. Tio procent av all hushållsel i Sverige går till elgrejer som står i standby-läge. Det motsvarar el och värme till 64 000 villor under ett år. Hur mycket du kan spara här beror ju på vilket utgångsläge du har. Men att du kan spara det kan du.


Vad ska du göra med dina ihopsparade slantar?
Foto från www.fotoakuten.se

tisdag 7 januari 2014

Problem är till för att lösas

Imorgon börjar mina barn skolan och de stora resehelgerna är över för denna gång. Även vi har varit ute och åkt en sväng under vår ledighet när vi var till min syster och hennes familj i Partille några dagar. Trevligt som bara den.

Det här med att resa är ju en stor del av livet. Alla fall för mig. Och det är så himla tråkigt att just resandet och transporter är en stor belastning på vårt klimat och miljö. Vägtransporterna står faktiskt för 30 procent av våra totala koldioxidutsläpp i Sverige varje år. Puh!

Men problem är till för att lösas. Det anser till exempel Skjutsgruppen som är en ideell samåkningsrörelse som har skapat en jättebra webbplats där du enkelt kan erbjuda och be om skjutsts. Och det är inte endast för miljöns skull som man gör detta utan även för att det är roligt och billigare att åka fler i samma fordon. Det kostar inget att vara med. Kolla in här!

Skjutsgruppens webbplats
Skjutsgruppen på Facebook


Men det bästa är ändå att åka tåg. Här är jag och min son 
för tre år sedan på väg till just Göteborg.


Tid att tänka på konsumtion

Jag har varit uschlig ett par dagar. Idag har jag återvänt till livet i alla fall så pass att jag har kunnat läst både bok och kollat på en intressant film på Youtube. Jag vet inte om detta var rätt medicin direkt för mig. Ingen feel-good-känsla och high-five på den direkt då både boken och filmen handlar om hur vi konsumerar så till den milda grad så att vi faktiskt håller på att ta död på vår jord. Men ändå rätt så inspirerande. Var och en äger ju så att säga sin egen konsumtion. Jag menar vi kan ju själv påverka vad vi vill handla och inte handla. 

Här är boken av Nina Björk, hon med det rosa täcket ni vet, "Lyckliga i alla sina dagar". Rätt så lättläst och med intressanta resonemang, och det som känns för tungt kan man skumma.


Här är filmen "Framgångsfällan - en film om hur våra ekonomiska system förstör vår planet".

Jag tycker filmen har några riktigt bra partier och sen några som kändes lite mindre intressanta för mig. Filmens absoluta höjdpunkt är en kille som kommer in 1.11.26. Huvudet på spiken skulle man kunna säga. Exakt vad han framför tänker jag inte avslöja - gå in själva och titta på denne tunnhårige äldre man som pratar engelska med östeuropeisk brytning.

Även författarinnan, och den ständiga Nobelprispåtänkta, Margaret Atwood är med i filmen och talar klokt. Extra bonus för oss som gillar henne.




söndag 5 januari 2014

Måste jag leva mitt liv i mörker och kyla?

Det är bra att spara energi. Det får du säkert höra hela tiden. Du hjälper miljön och sparar pengar i och med att du inte behöver betala lika mycket för el, värme och varmvatten. Toppen tänker du men hur sjutton gör jag då. Måste jag släcka alla lampor här hemma, dra ner värmen till 16 grader och endast ta kalla enminuters duschar. Helt enkelt - måste jag från och med nu leva mitt liv i mörker och kyla?

Svaret är kort och gott: NEJ det måste du inte. Och det här är viktigt. Nuförtiden pratar man inte så mycket om att ENERGISPARA utan om att ENERGIEFFEKTIVISERA. Du ska använda energin effektivare så att du får ut lika mycket eller till och med bättre och behagligare värme, el, ljus eller vad det nu kan vara till lägre kostnad. Och för att nå hit så har vi en fantastisk teknikutveckling som så att säga jobbar med oss. 

Sammanfattning: Energieffektivisering är när du gör något som både sparar dig energi och pengar samt gör det bättre för dig, till exempel ger dig mindre drag från fönstren, bättre ljus i läslampan, behagligare eller jämnare värme inomhus. Till hjälp tar vi nya smarta produkter. Är du med?

Om inte - stay tuned för det här kommer vi prata mycket om i den här bloggen och goda exempel från verkligheten utlovas ;-D


Igår hade en glödlampa gått sönder i en av mina fönsterlampor. När jag ändå var tvungen att byta så tog jag en LED-lampa istället för en ny glödlampa. LED-lamporna är små finurliga rackare som sparar cirka 80 procent av elen jämfört med vanliga glödlampor (och det kommer nya varianter hela tiden med bättre och mysigare ljus, den här blev jättebra med ett varmt sken). De kostar mer men håller längre. Den här ska hålla i 25 år enligt tillverkaren. Det blir ungefär samtidigt som jag går i pension. Jag lovar att rapportera här på bloggen om hur det går med detta. Påminn mig framåt 2034 är ni gulliga!

lördag 4 januari 2014

Ett jättekort inlägg om vad energi är

Den här bloggen ska ju handla om energi, klimat och hållbarhet. Och då tänkte jag att det kunde passa bra att ge en bakgrund. Samtidigt vill jag ju inte tråka ut er. Det kanske är så att ni hittade till denna blogg, börjar skumläsa lite så där och så kommer det plötsligt ett inlägg som er fysiklärare hade kunnat skriva en tråkig tisdageftermiddag i 9:an liksom. Nej så vill vi inte ha det. Så det blir bara korta beskrivningar av orden energi, klimat och hållbarhet. Håll till godo eller hoppa över - vilket ni vill!

Energi - Ordet energi kommer från grekiskans ord energeia som betyder arbete eller rörelse. Den energi vi har på jorden kommer i de flesta fall ursprungligen från solen och finns lagrad i olika saker till exempel i olja. Och som ni ju vet så kan man ju av olja göra bensin som man kan tanka i en bil och vips så kan man röra sig. Ett annat exempel på finfin energi är grönsaker som växt av solens strålar som vi äter så att vår kropp får bränsle så att vi kan gå ut med soporna, diska ett gäng kladdiga kastruller eller vika en stor hög med tvätt. Energi kan inte nyskapas eller förstöras utan endast omvandlas i olika former. Detta brukar kallas energiprincipen.

Klimat - Klimat är vädret under en lång tid inom ett område, en vanlig tidsperiod är 30 år. När man pratar om klimat använder man till exempel uttryck som medeltemperatur, årsnederbörd och högsta uppmätta dygnsnederbörd. Nu för tiden är forskarna eniga om att människan påverkar jordens klimat negativt genom utsläpp som gör att det blir varmare överallt och att vi får mer extremväder
.
Hållbarhet - Ordet hållbarhet definieras som en utveckling som"tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov". När man pratar hållbarhet och hållbar utveckling så pratar man om tre dimensioner:
  • Social hållbarhet - att man bygger ett samhälle där mänskliga behov uppfylls, till exempel att alla får utbildning och någonstans att bo.
  • Ekonomisk hållbarhet - att man hushållar med mänskliga och materiella resurser, till exempel att man inte sliter ut människor i arbetslivet. 
  • Ekologisk hållbarhet - att man anpassar samhället efter vad miljön och människors hälsa tål, till exempel att man inte släpper ut farliga ämnen i naturen.

fredag 3 januari 2014

Jag älskar dig - därför tar jag en tupplur nu

Jag fick tips av en kär vän om att lyssna på Tomas Sjödins program på Vinter i P1. Tomas Sjödin var en total färsking för mig, jag hade aldrig hört hans namn förut. Men efter att ha lyssnat kan jag bara säga: Vilken klok karl!

Han menar att man måste ha ork för att kunna älska någon. Och för att ha ork måste man ha regelbunden vila. Man måste ladda batterierna helt enkelt, tanka ny energi. Inte så konstigt egentligen. Men något som inte praktiseras så mycket idag, vilodagen är borta och affärer och aktiviteter har öppet 7/24.

Jag bestämde mig direkt för att ta till mig hans tankar inför det nya året som vi nu står på tröskeln till. Mindre flängande och mer vila. Så barn när mamma säger "jag ska lägga mig på soffan och ta en tupplur" på lördagseftermiddagarna här framöver så är det bara för att jag älskar er. När jag vaknar efter 20 minuter är jag som ny, lek- och pysselsugen som aldrig förr.

Tomas Sjödins Vinter i P1


"Du är så söt när du sover" - här är två till mig närstående barn som ibland kan vara rätt så svårväckta. Men så är de också väldigt energiska när de är vakna.

Jo förresten, en liten presentation av mig

Alltid svårt att veta vad man ska börja med när man ska presentera sig. Ska man säga åldern, civilstånd, jobb eller skostorlek först liksom. Eller att man gillar att lägga 1 000-bitars pussel på fritiden? Jaja, kanske bäst att "just get to it". Här kommer en sammanfattning av mig:
  • Jag heter Katarina. 
  • Jag har en 11-årig son och en 6-årig dotter.
  • Vi bor i Örebro i ett tvåvåningsradhus på 117 kvm.
  • Jag jobbar med energi- och klimatfrågor. Är kommunikatör i botten men arbetar just nu som utvecklingsledare. 
  • Jag har stora fötter. De ha faktiskt växt de senaste åren så nu behöver jag minst storlek 38,5 och gärna 39 för att känna mig riktigt med i matchen.
  • Just när det kommer till pusslandet så är det inte min grej riktigt utan på fritiden gillar jag att vara med mina barn på deras fritidsaktiviteter, läsa, kolla på film, lyssna på bra radioprogram och så flänga runt på cykel, skidor eller på apostlahästarna (vad jag väljer här beror så klart på säsong).


Jag och min dotter på nyårsafton 2013.

Nu sätter jag igång och bloggar. Det kommer att handla om energi och hållbarhet ur många olika perspektiv. Häng med!