Jo men visst, det kan alltid bli bättre. Här får du tre tips för en trevligare och mer hållbar påsk. Men vad nu tänker du - det är ju Annandag påsk - inte kan hon väl komma med påsktips nu - det ska hon ju göra en vecka före påsk.
Jag vet, jag vet men jag har haft fullt upp med att fira påsken själv och varit den sämsta bloggerskan. Har dock gått och tänkt mycket på vad man skulle kunna skriva om påsken. Så här kommer tre väldigt genomtänkta tips för bättre påsk. Eftersom vi är på påsken 2014:s sista dag så får dessa tips alltså gälla för nästa år.
1. Äggen
Satsa på ekologiska så klart. Men tänk även på att äggen håller mycket längre än vad de är datummärkta för. Det har någonting med att vi måste datummärka med EU-standard utifrån att ägget förvaras i rumstemperatur som man kanske gör i Grekland eller Rumänien, inte vet jag.
I Sverige förvarar vi dock våra ägg i kylskåp och det förlänger tiden som de går att äta med 2-3 månader. Kasta aldrig ägg som du tror är gammalt. Knäck ett istället och lukta på det. Är det gammalt kommer du att känna det. Tro mig.
Äggskola finns här
Äggskola finns här
2. Fjädrarna
I år kom ett larm om att påskfjädrarna som vi använder för att pryda våra ris innebär plågeri för de fåglar som föds upp som fjäderproducenter. Nog för att långfredagen är lidandets dag men att utsätta pippifåglar för smärta tycker inte jag bidrar på nåt sätt.
Köp alltså inga nya fjädrar och var väldigt rädd om de du har när du sätter upp dem och tar ned dem så att du kan använda dem länge till. Eller pynta ditt ris med andra grejer. Jag såg jättefint påskpynt förra året gjort av ull på en marknad.
Mer information om fjädrar finns här
Mer information om fjädrar finns här
3. Godiset
Påsken är ju godisets högtid nummer ett. Vi äter mycket och det konsumeras under relativt kort tid, bara en vecka, jämfört med julen där vi smaskar på i en hel månad.
Under julen har vi också mer tradition på att tillverka vårt godis själva istället för att köpa jämfört med påsken där vi köper mycket färdigt godis, framförallt skumgodis och påskägg i olika gelévarianter.
Och det är ganska tokigt. En påse skumgodis har faktiskt lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Det beror på att det är gelatin och restprodukter från just fläskkött i produktionen. Mjölkchoklad ger mer utsläpp än mörk choklad.
Ett tips är alltså att satsa på lite mindre godis av bättre kvalitet om det går. Några fina praliner av choklad eller hemgjord marknadsnougat med ekologiska råvaror istället för tre kilo blandat lösgodis.
För att inte kasta sten i glashus kan jag vara den första att erkänna att här har jag stor förbättringspotential. På julen köper jag aldrig skumtomtar till exempel och gör mitt eget godis men på påsken ballar jag liksom ur i ett frosseri av dragéägg och påskskum. Skumt.
Om godis och klimatpåverkan
Om godis och klimatpåverkan
Vill med detta passa på att önska er en riktigt glad påsk 2015!
Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu