Blommor

Blommor

måndag 21 april 2014

Tre tips inför nästa påsk från världens sämsta bloggerska

Vilken härlig påsk vi har haft. Fint väder, salt sill och sött godis. Kan det bli bättre?

Jo men visst, det kan alltid bli bättre. Här får du tre tips för en trevligare och mer hållbar påsk. Men vad nu tänker du - det är ju Annandag påsk - inte kan hon väl komma med påsktips nu - det ska hon ju göra en vecka före påsk.

Jag vet, jag vet men jag har haft fullt upp med att fira påsken själv och varit den sämsta bloggerskan. Har dock gått och tänkt mycket på vad man skulle kunna skriva om påsken. Så här kommer tre väldigt genomtänkta tips för bättre påsk. Eftersom vi är på påsken 2014:s sista dag så får dessa tips alltså gälla för nästa år. 

1. Äggen
Satsa på ekologiska så klart. Men tänk även på att äggen håller mycket längre än vad de är datummärkta för. Det har någonting med att vi måste datummärka med EU-standard utifrån att ägget förvaras i rumstemperatur som man kanske gör i Grekland eller Rumänien, inte vet jag. 

I Sverige förvarar vi dock våra ägg i kylskåp och det förlänger tiden som de går att äta med 2-3 månader. Kasta aldrig ägg som du tror är gammalt. Knäck ett istället och lukta på det. Är det gammalt kommer du att känna det. Tro mig.

Äggskola finns här




2. Fjädrarna
I år kom ett larm om att påskfjädrarna som vi använder för att pryda våra ris innebär plågeri för de fåglar som föds upp som fjäderproducenter. Nog för att långfredagen är lidandets dag men att utsätta pippifåglar för smärta tycker inte jag bidrar på nåt sätt.

Köp alltså inga nya fjädrar och var väldigt rädd om de du har när du sätter upp dem och tar ned dem så att du kan använda dem länge till. Eller pynta ditt ris med andra grejer. Jag såg jättefint påskpynt förra året gjort av ull på en marknad.

Mer information om fjädrar finns här



3. Godiset
Påsken är ju godisets högtid nummer ett. Vi äter mycket och det konsumeras under relativt kort tid, bara en vecka, jämfört med julen där vi smaskar på i en hel månad.

Under julen har vi också mer tradition på att tillverka vårt godis själva istället för att köpa jämfört med påsken där vi köper mycket färdigt godis, framförallt skumgodis och påskägg i olika gelévarianter.

Och det är ganska tokigt. En påse skumgodis har faktiskt lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött. Det beror på att det är gelatin och restprodukter från just fläskkött i produktionen. Mjölkchoklad ger mer utsläpp än mörk choklad.

Ett tips är alltså att satsa på lite mindre godis av bättre kvalitet om det går. Några fina praliner av choklad eller hemgjord marknadsnougat med ekologiska råvaror istället för tre kilo blandat lösgodis.

För att inte kasta sten i glashus kan jag vara den första att erkänna att här har jag stor förbättringspotential. På julen köper jag aldrig skumtomtar till exempel och gör mitt eget godis men på påsken ballar jag liksom ur i ett frosseri av dragéägg och påskskum. Skumt.

Om godis och klimatpåverkan



Vill med detta passa på att önska er en riktigt glad påsk 2015!

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu


lördag 19 april 2014

I Energitilltusens påskägg finns....

...Allmännyttans energisparkampanj full med smarta och kul tips.

Läs mer här

Glad påsk!


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu



söndag 13 april 2014

Folk har ingen aning om hur mycket det kostar att se så här billig ut...

...har Dolly Parton, som är en av mina absoluta favoriter, sagt.

Detta citat poppade upp i mitt huvud när jag nyligen hade köpt ett nytt badrumsskåp och passade på att rensa ut bland grejer som stod där. Fy böveln vad flaskor, burkar och tuber!

Vem är det som har köpt hem allt det här? Det kan väl inte vara jag? För ni som träffar mig till vardags vet ju att så värst piffig, sminkad och stylad det är jag ju faktiskt inte. Ändå har jag så här mycket. Och då har jag ju som sagt rensat en hel del. Nedan följer ett bildreferat av det som står kvar:


Nya badrumsskåpet


Öppnade schampon, balsam och duschtvålar
 som barnen och jag använder just nu.


Oöppnade förpackningar av allt möjligt.


Mera grejer

Av allt detta är det kanske tio produkter som jag använder dagligen. Och vad har dessa saker kostat mig i pengar? Hua! 

Nu kom jag och tänka på etikprofessorn Clive Hamilton som sagt: ”Vi köper saker som vi inte behöver, med pengar som vi inte har för att imponera på människor vi inte tycker om." Tänkvärt. Varför köper vi saker? Egentligen?

Nu blir det köpstopp på den här fronten ett tag framöver.


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

fredag 11 april 2014

Veckans bästa förslag vecka 15 - cykelförmån

Say no more - förslaget att införa cykelförmån för landstingsanställda i Stockholms läns landsting på 500 kronor per år är bäst denna vecka. Ta ta ta och grattis till Miljöpartiet Stockholm som har kläckt idén (även fast jag vet att en till mig närstående chef också föreslog detta i samband med att vår resepolicy sågs över för något år sedan utan framgång).

Läs mer om detta i DN

Och med det tar vi helg. Ha det fint därute!


Cykelskulptur i cyklarnas stad Motala

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu



tisdag 8 april 2014

Lite regn har aldrig stoppat engelsmännen - nu är det solen som gäller

Storbritannien är ju inte direkt resmålet man far till för antalet soltimmar. Tvärtom är ju landet känt för att ha ett rätt så ruskigt väder. Ungefär som Örebro idag där regnet har strilat ner sedan klockan 11 i förmiddags och det är 5 grader varmt.

Men lite regn stoppar inte the British people. Nej nu har man som första land i Europa antagit en solenergistrategi. För fyra år sedan fanns det inte en enda solanläggning på ett enda tak i Storbritannien. Nu har man satt upp solanläggningar på en halv miljon tak och ska sätta upp på ytterligare en halv miljon tak till slutet av 2015.

Med denna satsning räknar man med att snart gå om Tyskland som hittills varit solenergilandet numero 1 i Europa. Way to go, way to go!

Läs mer om det hela i Supermiljöbloggen

En annan toppnyhet på temat är den solkarta som Örebro kommun nyligen har lanserat. Där kan alla vi som bor i Örebro tätort (de har tagit de områden där det finns flygfoton) skriva in vår adress och sen får vi veta hur mycket energi vi skulle kunna få genom solen om vi satte upp en solanläggning. Jättekul grej att prova.

Solkartan hittar du här

Vi avslutar det hela med lite fakta. Man kan utvinna el, värme och varmvatten genom solen.

  • Solceller ger el.
  • Solpaneler ger värme och varmvatten.



I detta hus längst ut mot gatan både jag när jag var au-pair i London 1991-1992. Bilden tog jag för två år sedan när jag var på en liten återbesökstripp. Kanske detta hus får en solanläggning snart.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

lördag 5 april 2014

Om jag hade varit proffsbloggerska

Ni har säkert hört talas om om kända bloggare som får betalt för att åka till nåt ställe eller använda en produkt och sedan att blogga om det. Gärna då positivt. Många företag använder sig av denna lite luriga metod i sin marknadsföring. Att andra säger bra saker om en säljer helt enkelt.

Ett företag som jobbat med detta är Loka Brunn som är en spa- och konferensanläggning i Bergslagen, ungefär mellan Karlskoga och Hällefors. De har till exempel bjudit in Mia Skäringer, Renée Nyberg och Sanna Lundell som sedan har fått blogga om hur faaantaaaastiskt avslappnande och härligt de har haft det där.

Förra helgen var det min tur att besöka Loka Brunn tillsammans med min älskling. Och jag är ju bloggerska. Och om jag nu hade varit proffsbloggerska hade jag ju kunnat berätta om Loka Brunns ambitiösa och framgångsrika energiarbete här i min energiblogg.

Jag hade ju till exempel kunnat berätta att de har bytt bort olja för uppvärmning mot pellets, att deras nya badhus har massor med bra funktioner som gör att de sparar vatten och återvinner värmen, att de har installerat LED-belysning och att värmen i hotellrummen går ner automatiskt när gästen går från rummet för att dras på igen när man kommer in. 

Att det är ett företag som tar ansvar och att det som gäst känns bra i magen att vara där eftersom man vet att de trots en energikrävande verksamhet ändå gjort sitt allra bästa för att effektivisera samtidigt som man har en underbar vistelse. 

Och ja efter ett dygn var vi precis så faantaaaastiskt avslappnade som Mia, Renée och Sanna med sällskap. Bara en liten skillnad. Vi fick betala för det själva. 


Badhuset på Loka Brunn


Promenad på Kärleksstigen


En osminkad och ofixad selfie bland vårblommorna.

(OBS! Om det är någon från Loka Brunn som läser detta inlägg och skulle vilja bjuda in oss igen för en riktig och mer gedigen proffsbloggning så är det bara att höra av sig ;-))

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu




torsdag 3 april 2014

Veckans bästa grej vecka 14 - en favorit i repris

Dags att utse veckans bästa grej för denna vecka och det blir en favorit i repris, jag tror i alla fall att vi har haft dessa smarta lampor som bästa grej tidigare. Vi pratar så klart om LED-lampan, ta ta ta.

Denna vecka får LED-lampan utmärkelsen inte bara för sina energibesparande egenskaper utan även för dess långa hållbarhet. Den är med i matchen mycket, mycket längre än en vanlig lampa och behöver alltså inte bytas lika ofta.

Något som den här killen är glad för. Han har nämligen ett specialansvar för att byta de två lamporna i den krångliga hallampan hemma hos mig. (Ja ja, jag vet att jag borde göra det själv, kvinnor kan själv osv men karln är ju 1.88 lång jämfört med mina 1.68 och utbildad elektriker även fast han inte har jobbat som det på 20 år säger han och lampan sitter där den sitter, högt och bökigt och om han nu är så gullig och fixar det så är det väl jättebra, tack raring).

Nu när jag kom på att jag skulle byta ut de två glödlamporna som går sönder titt som tätt till LED så slipper ju han byta stup i kvarten. Se så glad han är :-D



Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu



lördag 29 mars 2014

Hur firar du Earth Hour ikväll?

Ikväll är det världens största miljömanifestation, Earth Hour, då hundratals miljoner människor släcker ljuset och stänger av elektronisk utrustning under en timme. 

Först ut är Samoaöarna (tror jag) och sen släcker hela världen allt eftersom klockan blir 20.30 i de olika tidszonerna. 

En timmes släckning gör ju varken från eller till egentligen men det är en häftig grej när man vet att så många människor deltar och så skickar det ett budskap till världens politiker och beslutsfattare att vi är ett gäng som bryr oss om vår gemensamma globala klimatutveckling.

Läs mer om Earth Hour och årets tema som är: Bilen, biffen, bostaden och börsen

Hur firar du Earth Hour ikväll? Jag pratade med min underbare 8-årige systerson idag på förmiddagen och han berättade att han skulle få vara uppe ända till 21 ikväll för att vara med på släckningen. Sedan sade han att "förra året hade vi lysena på alla dagar". Hmh, skärpning där kära syster och svåger ;-)

Så här såg det ut på Earth Hour förra året som då inföll 23 mars. Kolla snön bakom barnen. Vilken skillnad mot i år. Solen värmer och lökarna börjar titta upp i rabatterna. Våren är här!


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu




tisdag 25 mars 2014

Nu blir det reklam

Dags för ett reklaminslag här i bloggen. Vet du att du har tillgång till en egen kostnadsfri energi- och klimatexpert? Som mer än gärna kommer med personligt utformade råd om hur just du kan spara energi. Och vars råd är helt oberoende - de tips och råd som man ger får inte vara knutna till någon leverantör eller speciell produkt.

Det är den kommunala energi- och klimatrådgivaren som jag pratar om. Varje kommun har en eller flera rådgivare. Anledningen till detta är att kommunerna får statligt bidrag för att ha en energi- och klimatrådgivare anställd på minst halvtid och det är ju så klart inget som någon tackar nej till.

Mer information om hur den kommunala energi- och klimatrådgivaren kan hjälpa dig hittar du i den här korta filmen från Energikontoren Sverige



Så fram med popcornen och bänka dig för en och en halv minut som kan bli lönsamma.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu





söndag 23 mars 2014

Var är tvålen broder? Den miljömärkta?

De här två bilderna visar ungefär en tredjedel av hyllan med duschtvål och handtvål på en av de stora mataffärer som jag brukar handla på. Jag är totalt otrogen och varvar Coop, ICA och Willys hejvilt. Denna hylla råkar vara från Willys.

Kan du hitta någon gemensam nämnare för alla dessa produkter förutom att de så klart är tvål av något slag?



Mycket att välja på.


Jo det är så här att inte en enda av dessa produkter är märkta med bra miljöval eller någon annan miljömärkning. Många av dem försöker låtsas att de är miljömärkta genom egna små cirklar och former i designen som liknar kända miljömärkningar men någon riktig miljömärkning har de inte. 

Den enda handtvål som jag har hittat som är miljömärkt är Bliw. Miljömärkt duschtvål till barnen? Finnes icke.

Varför det är så här fick jag förklarat för mig när jag läste Naturskyddsföreningens tidning för någon månad sedan. Tydligen är det så att konsumenterna har så höga krav på att tvål ska lukta gott och det går inte att förena med en miljömärkt produktion. Man kan inte göra tvål som doftar bra utan att påverka miljön negativt alltså. Det finns ingen marknad för miljövänlig tvål. Frågor på det? Ja rätt många faktiskt.

Och för dem som undrar ser hyllan likadan ut oavsett om det är Coop, ICA eller Willys. 

Det är dags för oss konsumenter att börja efterfråga miljömärkt tvål i våra butiker. Och sänka kravet på att vi ska lukta som en halv parfymfabrik när vi har tvättat händerna. Vad hände med hel och ren?

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

lördag 22 mars 2014

Så går vi runt om ett enerissnår, tidigt en lördagsmorgon

Vårvinterveckorna far fram i ett jehu med en massa jobb, lika mycket vardagssysslor och ett och annat lite nöje. 
Själv roar jag mig kungligt så här på lördagsmorgonen med tvätten glatt nynnandes på den gamla barnvisan "så går vi runt om ett enerissnår, tidigt en lördagsmorgon, så göra vi, när vi tvätta våra kläder, tvätta våra kläder, tvätta våra kläder".
Hur gör vi då för att få bästa möjliga tvättresultat till lägsta energikostnad? För det går faktiskt åt rätt mycket energi när vi tvättar och torkar och det kostar en del. 
Ett vanligt svenskt hushåll tvättar cirka 200 maskiner per år (låter lite lågt i mina öron, det känns som jag tvättar minst 2 000 maskiner per år ;-)) och var femte krona som vi betalar för vår hushållsel går till tvättningen.
Några tips kommer här:
- Tvätta inte i onödan. Häng ut på vädring, ta bort enstaka fläckar istället för att slänga in hela plagget i tvättmaskinen efter en dags användning. Använd förkläde när du lagar mat så att du inte slabbar ner dig i onödan är ett annat gediget husmorstips.
- Fyll maskinen när du väl tvättar. En maskin som är halvfylld förbrukar nästan lika mycket energi som en som är helt full. 
(Lite extrainfo: Jag är inte den som gnäller på grannarna när luddfiltret inte är rensat eller maskinerna inte är avtorkade så det glänser som på Nobelfesten men när jag ser att man tvättar två par röda fotbollsstrumpor i en övrigt tom maskin då blir jag faktiskt grinig.)
- Tvätta på lägre temperaturer. 
(Lite extrainfo II: Jag tvättar aldrig på högre än 40 grader och det gäller allt, ja även underkläder och lakan. Ännu har jag inte hört att jag och mina barn luktar, i alla fall inte på grund av detta, hehe. Vi har inga hemska sjukdomar på grund av dålig hygien. Inte heller har socialen varit här och undersökt missförhållanden i hemmet. En helt vanlig familj klarar sig gott och väl på att tvätta på 40 grader om det inte handlar om nedkissade lakan eller väldigt hårt smutsad tvätt så klart.)
- Undvik torktumlare
Har du möjlighet att hängtorka tvätten inomhus eller utomhus. Utomhus är det bästa för då fuktar du inte ner inomhusluften. Och så får du så härlig doft på kläderna.
(Lite extrainfo III: Häng inte utomhus om du är pollenallergiker som jag. Du får ett helsike med pollen överallt i kläder, handdukar och lakan. Häng inomhus tills du är helt säker på att luften är fri från det som du är allergisk mot.)
Finns mer att tipsa om kring tvättning och torkning men det får bli en annan dag för nu är det dags för lördagsfrukosten. Mmh, den bästa på hela veckan.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu


söndag 16 mars 2014

- Vad får det lov att vara från menyn? - Jag tror att jag tar lite rent vatten och fräsch luft idag, tack.


Vår livsstil, där vi förbrukar mer resurser än vi har, kostar. Och vi får betala med det som vi tar för givet. 

Detta klipp om den dåliga luften i Paris fick jag av min vän Maria häromdagen efter en diskussion om pollen då jag berättade om när jag bodde i nordvästra Stockholm och där det blev som smog av pollen och avgasen en vacker vårdag i maj ett år. 

Nu har de samma problem i Paris. Både där, och i Stockholm, avrådde myndigheterna barn och svaga från att gå ut. Lite skrämmande va? Att vara tvungen att stanna inne för att luften är farlig för en.


DN 15/3 2014

Och tidigt i morse gick Örebro kommun ut med att det hänt något med det kommunala vattnet som gör att det inte går att dricka utan att koka det tre minuter innan. Det är för tidigt att säga vad som hänt men jag vet att SMHI varnade för höga flöden i går kväll. Är det något skit från mark och åkrar som tagit sig in i dagvattnet?

Jag kommer ihåg att jag såg ett TV-inslag när jag var liten från Japan där man kunde köpa frisk luft. Det fanns helt enkelt luftbarer där man mot betalning fick sitta och suga på en slang en stund.

Ja detta kanske är framtidens melodi. Efter juice-barerna kommer nu frisk-luft-och-vatten-barerna:

- Vad får det lov att vara idag?
- Är vattnet fint?
- Ja väldigt bra, rent och klart, helt utan kolibakterier.
- Ok men då tar jag en halvliter och sen en kubikmeter luft.
- Luften är också väldigt trevlig idag, våra renare har gjort ett bra jobb med den, härligt lättandad. Det blir 129 kronor, tack.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

lördag 15 mars 2014

Finn ett fel!

Ett vanligt skyltfönster till en helt vanlig affär i en alldeles vanlig stad, som vi kan kalla Örebro, eftersom den heter det. Solen skiner så det skriker ute. Varorna lockar till att komma och köpa. Men det är en sak som inte stämmer. Kan ni hitta felet?



Ja precis. Det är inte bara solen som lyser. Det gör också belysningen i skyltfönstret. Till ingen nytta eftersom ju, som sagt, solen lyser ute. 

Ett tokigt energislöseri som man lätt skulle kunna åtgärda med en timer som slår på när det blir mörkt istället för att lamporna ska stå på hela dagarna.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

torsdag 13 mars 2014

Säg hej till en politiker eller Vem vill du se som vinnare när alla rösterna är räknade?

I veckan hade jag den stora förmånen att få åka med mitt jobb till Riksdagen för att prata regionalt energi- och klimatarbete med ett gäng rikdagsledamöter. Det blev en träff med bra diskussioner och stort engagemang. Ibland får ju sig politiker en känga för att de går och slår dank hela dagarna och inte fattar något men det gällde i alla fall inte de här. Väldigt kunniga och ambitiösa.

I år är det ju supervalår. Vi ska rösta fram vilka representanter vi vill ha till EU-parlamentet, riksdagen, landstinget/regionen och kommunen. Valrörelsen har redan startat fast vi bara är i mars och vi kommer att se allt mer av våra politiker från och med nu fram till valet i medierna, på våra arbetsplatser, gator och torg.


Politiker tenderar också att bli mer lyhörda för vad vi som folk vill ha när det är valår. I vilket håll går opinionen i olika frågor? Vilken blir årets valfråga? Rätt eller fel - ja inte vet jag men detta gör att man har en bra chans att få upp frågor som intresserar en på dagordningen och i debatten.


Det läggs redan förslag från både höger och vänster i olika heta frågor. Skolan är väldigt inne nu. Med all rätt. Men om du tycker att även energi- och klimatfrågorna borde uppmärksammas så passa på att fråga de politiker som kandiderar i din kommun, region, län i de olika valen när du träffar dem hur de ser på detta område.


Gå fram och säg hej och börja snacka helt enkelt. Jag tror de flesta politiker blir jätteglada när någon tar kontakt. Våga fråga och säg vad du tycker!


Här kommer några förslag på frågor:


  • Vad vill du som politiker göra för att underlätta för företag, hushåll och andra att spara energi?
  • Vad tänker du som politiker göra för att minska utsläppen från transporterna?
  • Hur vill du göra för att underlätta för människor att välja klimatsmartare transporter så som kollektivtrafik, cykel eller samåkning?
  • Hur vill du göra för att vi ska äta bättre och miljövänligare mat?


Vem vill du se som vinnare när alla rösterna är räknade? Och nu pratar jag inte Melodifestivalen 2015.




Mina kollegor utanför Riksdagen strax innan vi ska gå in.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

måndag 10 mars 2014

Ska vi, ska vi byta grejer, ska vi byta grejer med varann?

I helgen hade Pingskyrkan här i Örebro sin bytardag. En väldigt smart tillställning som man har en gång på våren och en gång på hösten. 
Det funkar så att de som vill får lämna in hela och rena barnkläder- och prylar som man själv bestämmer vad de ska kosta och sen säljer  Pingstkyrkan dessa under en dag mot en provision på 20 procent som man skänker till välgörande ändamål. Det som inte säljs får man som säljare hämta igen. Det man inte vill ha åter skänks vidare till behövande i Lettland.
Att få igång handel med begagnade kläder och prylar har många fördelar. Visste du att vår svenska import av bomullskläder kräver 162 000 liter vatten per svensk och år. Det går också åt en väldans massa kemikalier för att odla bomull. En fjärdedel av världens insektsmedel och en tiondel av ogräsmedlen går ut till just att odla bomull.
Så miljön tjänar på att vi köper begagnat. Det gör också ekonomin. Om ni visste vad mycket fina kläder, som knappt varit använda, som jag köpt till mina barn på bytardagar och loppisar, för typ inga pengar alls. 
Här kommer några fler tips om kläder förutom att köpa begagnat/second-hand/vintage:
  • Tänk efter om du behöver plagget innan du köper det. Använd hellre de kläder du redan har.
  • Köp kvalitet som håller längre. 
  • Byt kläder med varandra.
  • Släng inte bort kläder i onödan - de kanske kan användas till något annat. Eller skänkas bort.


Så här ser det ut på bytardagarna. Massor av fina grejer till vrakpris.
Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu


fredag 7 mars 2014

Ni som vet att en mur bara är en bro på högkant

Förra veckan var jag på konsert med singer-songwritern och poeten Emil Jensen. Jag hade lyssnat lite grann på honom innan men aldrig sett honom live.

Vilken fantastisk kille och artist. Han blandar modiga samhällskritiska låtar med kärlekssånger på temat hjärta och smärta. Och han är rolig och underfundig och driver med sig själv på ett sätt som jag bara älskar.

En av hans mest populära låtar heter Inte vackrast i världen och handlar om de som engagerar sig i våra gemensamma frågor utan tanke på egen vinning. En fantastiskt fin låt som jag vill tillägna alla er som bryr er.

Lyssna och njut i detta klipp från SVT

Emil Jensen är också engagerat i klimatfrågan och hållbarhetsfrågor. Läs gärna hans krönika om hållbar hållbarhet från Supermiljöbloggen

Ha en härlig helg vänner!

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

måndag 3 mars 2014

Veckans smarta grej vecka 10

Trots att det bara är måndag är jag ändå  redo att välja veckans smartaste grej ty den är den smartaste av de smarta. Ta ta ta ta ta, veckans smartaste grej vecka 10 är - webbmötet.

Vi använder webbmöten jättemycket på mitt jobb främst för nationella möten men mer och mer även för regionala. Ibland måste man träffas helt klart men rätt så ofta räcker det med ett webbmöte för att komma vidare i arbetet. Smidigt och lätt och tänk så många resor, tid och energi man sparar.

Det webbmötessystem som vi har är enkelt att använda. Den enda man behöver för att delta är en webbkamera och ett headset med mikrofon.


Jag i ett webbmöte.....


....där jag just denna gång hade den stora förmånen att höra min kollega Susanne berätta för kollegor runt om i hela Europa om några projektidéer vi har. Man skymtar Susanne längst upp i högra hörnet.

Som allra oftast fungerar det men någon gång i bland är tekniken inte med. Då kan det bli som i detta videoklipp "A Conference Call in Real Life". Riktigt roligt.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu



lördag 1 mars 2014

Heja alla blåbär!

Imorgon är det Vasaloppet och jag skickar hejarop och min stora beundran till alla som ska ge sig på de nio milen mellan Sälen och Mora.

I år har det ju som alla vet suttit hårt åt att få till de sista loppen under Vasaloppsveckan eftersom det varit för varmt och blött. Vissa säger att det beror på klimatförändringarna. Och det är faktiskt så att sedan 1961 har medeltemperaturen under Vasaloppet stigit med två grader.

Men vi har ju två kalla och långa vintrar bakom oss kanske vän av ordning säger. Jo det är sant. Men det som forskarna är överens om är i alla fall att klimatförändringarna beror på att vi människor har släppt ut för mycket växthusgaser och att detta leder till att vi redan nu har mer extremväder. Regnar det så regnar det i en månad, stormar, långa perioder av torrt och varmt väder eller iskyla.

Under OS uttryckte några av deltagarna sin oro över att klimatförändringarna, som syns först i bergen, hotar vintersporternas framtid.

Tillbaks till Vasaloppet. Ett stort evenemang med många deltagare - vilken är då dess största klimatpåverkan? Är det pappmuggarna med blåbärssoppa? Är det den konstgjorda snön? Är det att sopsorteringen inte funkar?

Nej det är faktiskt transporterna för alla deltagare, publiken och varorna som ger överlägset mest utsläpp och påverkan. Det är därför ett initiativ som Skjutsgruppens samåkningstjänst för Vasaloppet är en så himla bra grej.

Igen - lycka till alla skidlöpare imorgon!


Skönt att se målet i Mora.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu



tisdag 25 februari 2014

Goda nyheter x 2

Det har varit lite gnälligt här på bloggen ett tag nu. Så här kommer två dagsfärska goda nyheter:

Vi köper mer ekologiskt
Naturskyddsföreningen rapporterar att försäljningen av ekologiska varor ökade med 13 procent andra halvåret 2013. Tydligen har försäljningen av eko stått still på samma nivåer under ett par år så ökningen var både välkommen och oväntad.

Mer om Naturskyddsföreningens arbete för mer ekomat

Vi energisparar mera
Ny statistik från Energimyndigheten visar att vi använder 15 procent mindre energi för uppvärmning och varmvatten i svenska lägenheter idag än vad vi gjorde för 10 år sedan.

Till Energimyndighetens webbplats där du bland annat hittar spartips för hushåll



Bra där allihopa! Ni får en bukett tulpaner av mig för väl utfört arbete.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

måndag 24 februari 2014

Oj vad sugen jag blir. NOT.

Detta var vad Coop i Örebro lockade med i fredags inför helgen : "Galet Billig" fläskytterfilé från Danmark för endast 49 kronor kilot. Oj, vad sugen jag blev. NOT. 


Allvarligt talat Coop, har ni inget bättre att sälja till hårt lönearbetande människor som vill äta lite smaskens till helgen än det här? Billigt skitkött från Danmark. 

I min värld har alltid kooperationen stått för höga ideal med bra mat till vanliga människor som man mår bra av, med låg miljöpåverkan och till bra pris. Men det är i min lilla värld det. Det är tydligt att Coop inte riktigt är inne på samma linje.

Att äta mindre kött är bra både för vår hälsa och vår miljö. Köttproduktionen står för nästan en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. Och eftersom vi äter så mycket kött från andra länder, som till exempel Danmark i exemplet ovan, så påverkar vi klimatet negativt ännu mera när vi proppar i oss fläskfilé, köttfärs och ryggbiff.

Nej ät mindre kött och när du väl slår till på en härlig biff så går du all-in och försöker du få tag i en som är närproducerad, eller i alla fall producerad i Sverige. Mycket godare och bättre för alla.


Eller så struntar du i biffen helt och tar nåt sånt här istället. Nu snackar vi god mat liksom.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

söndag 23 februari 2014

Veckans smartaste grej vecka 8

Ta ta ta - dags att utnämna veckans smartaste grej vecka 8. Energi till tusen-bloggen presenterar stolt:



Grenkontakten med avstängningsknapp. 
Så smart så att jag önskar att det var jag som hade kommit på den.

Vi har fler elektroniska prylar i våra hem än någonsin. På 70-talet när jag växte upp hade varje familj en TV och en radio och en telefon. På 80-talet fick vi videon och kanske en ytterligare telefon i hushållet. Nu har vi TV i varje rum, TV-spel, DVD, boxar hit och dit och alla i familjen har en egen mobiltelefon. 

Det är där som grenkontakten kommer in. Kontakterna i våra väggar räcker inte till längre till alla elprylar. Då använder man med fördel en grenkontakt. Och när du ändå slår till på denna smarta pryl så väljer du en med avstängningsknapp. För då stänger du lätt av alla saker som är kopplade till den med ett smidigt knapptryck. Det du undviker då är att elektronik står i stand-by-läge och drar el när den inte används. 

Det är faktiskt så att 20 procent av all el som vi använder i Sverige är så kallad stand-by-el, el som går åt till att hålla igång TV-apparater som är avslagna i något sorts väntläge, mobilladdare som sitter i väggen utan mobilen och sånt annat urbota dumt.

Denna onödiga elen motsvarar per år el och värme till 64 000 vanliga småhus. Det låter helt horribelt mycket men här är det tyvärr så att "många bäckar små bildar en hel å".

Din grenkontakt med avstängningsknappen hjälper dig helt enkelt att vara med i motståndsrörelsen mot onödigt elanvändning. (Finns det någon sådan förresten? Om inte så får vi starta en.)

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

fredag 21 februari 2014

Ta inte hem dem om du så får dem gratis!



I mataffären häromdagen sprang jag på detta kampanjpris på päronlampor. Och nu ska jag erkänna något som kanske är lite halvskämmigt - jag är en riktig extrapris-rabatt- 50-70%-procent-shoppare. Jag gillar att göra klipp, köpa billigare och fynda. Det har jag efter min mor (puss mamma).

Men denna lilla päronlampskampanj gick jag inte på. Och det ska inte du göra heller. Faktum är att om du så fick dessa glödlampor gratis ska du inte ta hem dem. 

Anledningen är att de är så mycket dyrare än modern belysning, som LED-lampor, att ha tända så att du går rejält back på dem i långa loppet.

Jag hittade en förnämlig uträkning Tech Blog of Sweden som visar att om man ersätter 6 stycken 15W päronlampor med 6 stycken 1,4W LED-lampor så sparar man 370 kronor per år. De vanliga päronlamporna som är glödlampor kostar 410 kronor i elkostnad och päron-LED-lamporna kostar 38 kronor per år.

Några dagar efter var jag i en annan butik och hittade detta "fantastiska" erbjudande om att ta 3 fleecetröjor, endast vuxenstorlekar, och betala för 2 (skylten syns lite dåligt på fotot tyvärr). 


Inte här gick rea-Katarina igång. Vem sjutton behöver ha tre fleecetröjor? Visst skulle man kunna köpa tre fleecetröjor, ta en själv och ge resten till någon familjemedlem eller vän, men det känns lite väl långsökt va?

Vi köper alldeles för mycket kläder i Sverige för att det ska vara bra varken för vår ekonomi eller för miljön. Därför känns denna 3-för-2-kampanj osmaklig om ni frågar mig. Det hade varit bättre om affären hade sänkt priset så att man fick en tröja billigare.

Ett klipp ska ju vara något som både den som handlar och affären känner sig nöjda med och inte något som stimulerar till ett orimligt och onödigt extrahandlande.

Hälsningar från Sverker-Katarina, alltid på konsumenternas sida.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu






söndag 16 februari 2014

Alla Hjärtans Dag-special: Finns det något osexigare än en partner som inte sopsorterar?

I veckan har vi haft Alla-Hjärtans Dag och därför blir det kärleksspecial här i bloggen.

Tänk dig följande situation: Du har träffat någon och du är kär med stort K. Allt känns så bra. Ni har träffats några gånger. Gått på bio. Om ni bor i Örebro har ni gjort den obligatoriska promenaden runt Oset och fika på Naturens Hus (hehe - been there, done that). Nu ska ni träffas hemma hos dig och laga en härlig kärleksmåltid.

Ni har det så mysigt tillsammans där ni står och lagar mat, sippar vin, pratar och lyssnar på skön musik. Det är därför det kommer som en total chock för dig när du hittar kronärtskocksburken i aluminium i soppåsen tillsammans med potatisskal och plasttråget som pepparbiffen låg i. Din nyblivna älskling sopsorterar inte.

Nu kanske du tänker att "vadå det gör väl inget, sopsortering är ingen stor sak". Men där har du fel. Detta kan ha större betydelse än vad du tror för er framtida relation. Det handlar om värderingar och det handlar om att en person som inte bryr sig om sin omvärld, att ta hand om naturen och att engagera sig i samhället, antagligen har svårt att ta hand om sig själv och i slutänden även svårt att visa omsorg om dig. Totalt osexigt alltså.

Här kommer ett tips från coachen om denna situation skulle uppstå: ta det lugnt, det finns ingen anledning till panik, men ta upp ämnet direkt på ett rakt och ärligt sätt. Berätta hur du tänker. Det går att omvända den sämsta sopsorterare att fungera riktigt bra och rädda relationen. In the name of love.

I övrigt vill jag skicka en hälsning till alla mina läsare: Åt skogen med Alla Hjärtans Dag - jag äskar er varje dag.


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu




onsdag 12 februari 2014

Låt köttfärsen jobba med dig istället för mot dig

Ska du äta köttfärssås, köttfärsbullar eller hamburgare ikväll. Med lite planering kan du få köttfärsen att jobba med dig istället för mot dig i ditt energisparande.

Ofta har vi ju köttfärsen i frysen, tar upp den på morgonen och lägger den på köksbänken för att tina (eller ännu värre tinar den i micron). Men de smarta tänker till och tar upp köttfärsen redan kvällen innan och lägger den i kylen istället.

På detta tjänar man faktiskt två saker. Kylan som kommer från den frysta köttfärsen hjälper till att hålla kallt i kylskåpet istället för att kyla inomhusluften i köket. Det går alltså åt mindre el för att hålla din kyl kall och mindre värme för att värma upp inomhus. Dessutom blir köttfärsen fräschare om den tinas på detta sätt.


Köttfärsen och alla andra frysta varor - dina vänner i energisparandet

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu


måndag 10 februari 2014

För första gången gör vi det för miljön

För första gången sparar svenskarna el för miljöns skull. Det visar en undersökning från SIFO som E.ON har beställt.

Förra året svarade 51 procent att det viktigaste skälet till att spara el var att man då hjälper miljön. Året innan var det 40 procent som uppgav detta och året innan det var det 38 procent.

Det blir viktigare och viktigare för oss att vara hållbara alltså. Kul.

Dock visar undersökningen att sju av tio svenskar fortfarande misstänker att de förbrukar el i onödan. Aj då.

Alltså - kämpa svenska folket, kämpa!



Jo så är det - naturen rules!


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu





lördag 8 februari 2014

Veckans smartaste grej

Tatatata, tatatata...det är signaturen för vinjetten Veckans smartaste grej som är ett nytt inslag här på bloggen. Jag kommer varje vecka välja ut det som jag tycker är veckans smartaste grej och tipsa er om.

Så låt mig stolt presentera smartaste grejen vecka 6: BILPOOLEN! 

Bilpool funkar så att du blir medlem och bokar bil när du behöver den. Och så betalar du bara när du använder den. Mycket smidigare än att ha en egen bil. Billigare än att hyra en på macken, i alla fall om du vill ha en bil några timmar för att åka och storhandla till exempel.

Jag har faktiskt haft bilpoolsbil två gånger i mitt liv. Och jag önskar det fanns fler bilpoolsbilar här i Örebro uppställda. Om det fanns en nära hemmavid skulle jag gladeligen göra mig av med min egen bil och köra bilpoolsbil istället. Nu när mina barn är mindre och än så länge behöver ganska mycket skjuts fungerar det inte så bra i praktiken.

Största bilpoolen i Sverige är Sunfleet som har bilar över nästan hela landet. Det innebär att du kan bo i Örebro och köra bilarna där till vardags men när du ska till till exempel Göteborg på semester där du tåget dit och sen hämtar du en bil där om du behöver det. Du slipper alltså åka bil sträckan Örebro-Göteborg samtidigt som du har tillgång till bil på båda orterna. Smart.



Annons från Sunfleet i Metro.


Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu

onsdag 5 februari 2014

Att äga eller inte äga en råsaftcentrifug

Jag vet inte vad jag ska tycka om råsaftcentrifugen som företeelse. Jag har en själv som jag fick i present förra året när jag fyllde år. Men är den verkligen något att ha? Energitilltusen reder ut frågan. 

Jämfört med att äta frukten och grönsakerna som de är så får man mycket spill som man bara slänger när man gör juice. Inte så klimatsmart. Dessutom missar man fibrerna i frukten. 


Och så tar den mycket plats. Det här är min råsaftcentrifug omonterad. Funderade ett tag att bygga en egen friggebod åt den att vistas i när den inte används. Ja, jag var desperat. Men lyckades trycka in den i ett köksskåp längst upp.


Här är den ihopmonterad. Den känns bäst att använda när man har frukt som börjar bli gammal och som kanske inte är så kul att äta, som clementinerna på bilden här. De blandades med billiga apelsiner.

''
Men juicen blir god. Det blir den faktiskt.


Men som sagt allt spill. Det är i detta läge som man får en klump i magen. 

Så summa summarium - jag skulle nog faktiskt inte rekommendera någon att köpa en. Jag har min och jag använder den lite grann på vintern nu när citrusfrukterna är billiga, annars inte.

Jag bloggar för Flipper - ett webbmagasin för välbefinnande som du hittar på www.flipper.nu